Scroll To Top

Κώστας Παυλίδης Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: +30 210 3242584

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: +30 210 3242584

A A A

ΑΡΘΡΑ

Παυλίδης: Είστε πλήρως υπεύθυνοι για την ισοπέδωση των πολιτικών αξιών και για τον ευτελισμό του πολιτικού βίου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

05/07/17

 

Παυλίδης: Όπου υπήρχε τράπεζα σε χωριό ή πόλη, υπήρχε και κατάθεση του κ. Παπαντωνίου

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση που αφορά τον πρώην Υπουργό Άμυνας Γ. Παπαντωνίου πραγματοποίησε σήμερα 05/07 ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης. Ο κ. Παυλίδης ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας πως η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση της ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης αυτής της Κυβέρνησης για διαλεύκανση όλων αυτών των σκοτεινών υποθέσεων που εξελίσσονται τόσα χρόνια σε βάρος της κοινωνίας. Παράλληλα τόνισε πως για πρώτη φορά σε αυτόν τον τόπο υπάρχει μια κυβέρνηση που συγκρούεται εμπράκτως με τα συμφέροντα που λυμαίνονται για δεκαετίες το ελληνικό κράτος.

Στη συνέχεια ο βουλευτής Κέρκυρας επέρριψε ευθύνες στα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη στάση που κρατούσαν διαχρονικά στο πεδίο της διαφθοράς τονίζοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχει «ένα πολυδαίδαλο σύστημα διαπλοκής με ισχυρές πολιτικές ρίζες, με ισχυρές προσβάσεις σε μια παθογενή δημόσια διοίκηση, γειωμένο γερά μέσα σε ένα θολό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και με ισχυρούς δεσμούς με το συστημικό μιντιακό κατεστημένο».

Ο κ. Παυλίδης συνέχισε σε αιχμηρό ύφος και έκανε λόγο για «ζιβάγκο της Μεταπολίτευσης και οικογενειοκρατία στην πολίτική ζωή τα οποία έγιναν πολυτελείς κατοικίες κάτω από την Ακρόπολη, πανάκριβες βίλες με πισίνες, διορισμοί συγγενών σε δημόσιους οργανισμούς με σχέση αργομισθίας και καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό».

Ο κ. Παυλίδης δεν παρέλειψε να κατηγορήσει ανοιχτά τα 2 πάλαι ποτέ μεγάλα κόμματα για τις συνέπειες που προκάλεσαν στην ελληνικη κοινωνία, οι οποίες συνέπειες όπως εξήγησε χαρακτηριστικά ξεπερνούν τα όρια της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος. Ο βουλευτής Κέρκυρας κατονόμασε ως ηθικά και πολιτικά υπεύθυνους τους 2 κομματικούς σχηματισμούς για την αντίληψη που σχημάτισε για το ελληνικό πολιτικό σύστημα μια μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. «Είστε πλήρως υπεύθυνοι, με τον υπόγειο τρόπο που δρούσατε στο παρελθόν, για την ισοπέδωση των πολιτικών αξιών, για τη νομιμοποίηση της ακροδεξιάς στα μάτια του κόσμου και για τον ευτελισμό του πολιτικού βίου συνολικότερα. Είστε οι μοναδικοί υπεύθυνοι για αυτή τη φράση που ακούμε πολλές φορές από αγανακτισμένους πολίτες, δηλαδή ότι όλοι είναι ίδιοι».

Σχετικά με την υπόθεση Παπαντώνιου ο κ. Παυλίδης ανέφερε τα παρακάτω: «Η απόκρυψη φορολογητέας ύλης 775 χιλιάδων ευρώ από έναν εν ενεργεία Υπουργό την περίοδο 2001-2004, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά του, η απόκρυψη εισοδημάτων και επενδυτικών λογαριασμών 1,5 εκατομμυρίου ευρώ της συζύγου του σε ελβετικές τράπεζες, η διασπορά καταθέσεων σε σαράντα οχτώ υποκαταστήματα πέντε διαφορετικών τραπεζών σε όλη την Ελλάδα -όπου υπήρχε τράπεζα σε χωριό ή πόλη, υπήρχε και κατάθεση του κ. Παπαντωνίου- η αγοραπωλησία ακινήτων σε υποπολλαπλάσια ποσά προκλητικά χαμηλότερα από την πραγματική εμπορική τους αξία, είναι κλασικοί τρόποι νομιμοποίησης παράνομων εσόδων. Αν αυτό για εσάς λέγεται εντυπωσιασμός και πολιτική σκοπιμότητα, τότε έχετε πάρει διαζύγιο εκτός από την ντροπή, δυστυχώς και από τη λογική».

Το Γραφείο Τύπου

Ακολουθεί το σύνολο της σημερινής τοποθέτησης του βουλευτή: 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής είναι μια ακόμα επιβεβαίωση της ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης αυτής της Κυβέρνησης για διαλεύκανση όλων αυτών των σκοτεινών υποθέσεων που εξελίσσονται τόσα χρόνια σε βάρος της κοινωνίας. Για πρώτη φορά σε αυτόν τον τόπο υπάρχει μια κυβέρνηση που συγκρούεται εμπράκτως με τα συμφέρονται που λυμαίνονται για δεκαετίες το ελληνικό κράτος. Εκείνοι που κατηγορούνται για κάποιο αδίκημα σε βάρος του ελληνικού λαού δεν απολαμβάνουν ασυλία ή κάποια εξέχουσα θέση στο πολιτικό σκηνικό, αλλά αντιθέτως τίθενται προ των ευθυνών τους κι ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Νομίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πως είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις το 1/3 του δημόσιου χρέους της χώρας διαχρονικά αφορά σπατάλη, κακοδιαχείριση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή, νομίζω είναι προφανές, πως βαραίνουν αποκλειστικά και μόνο τα δύο πάλαι ποτέ κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Αφορούν ένα πολυδαίδαλο σύστημα διαπλοκής με ισχυρές πολιτικές ρίζες, με ισχυρές προσβάσεις σε μια παθογενή δημόσια διοίκηση, γειωμένο γερά μέσα σε ένα θολό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και με ισχυρούς δεσμούς με το συστημικό μιντιακό κατεστημένο. Αυτό είναι το παλιό και η κατάργησή του, στο τέλος αυτού του μεταπολιτευτικού κύκλου, έγινε από την κοινωνία ένα ισχυρό πολιτικό αίτημα και για εμάς ένα ισχυρό πολιτικό καθήκον.

Όταν τα ζιβάγκο της Μεταπολίτευσης και η οικογενειοκρατία στην πολίτική ζωή έγιναν πολυτελείς κατοικίες κάτω από την Ακρόπολη, πανάκριβες βίλες με πισίνες, διορισμοί συγγενών σε δημόσιους οργανισμούς με σχέση αργομισθίας και καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό, η απαξίωση της πολιτικής ζωής, το κοινωνικό μίσος και η οργή των πολιτών ενίσχυσαν φαινόμενα πολιτικής αποχής και έντονο λαϊκισμό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του πάλαι ποτέ δικομματισμού της Μεταπολίτευσης, η αλήθεια είναι πως το μέγεθος της καταστροφής, την οποία εσείς έχετε προκαλέσει, είναι τεράστιο και οι συνέπειες αυτής της καταστροφής ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της απλής κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.
Είστε ηθικά και πολιτικά υπεύθυνοι ως κομματικοί σχηματισμοί για την αντίληψη που σχημάτισε για το ελληνικό πολιτικό σύστημα μια μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Είστε πλήρως υπεύθυνοι, με τον υπόγειο τρόπο που δρούσατε στο παρελθόν, για την ισοπέδωση των πολιτικών αξιών, για τη νομιμοποίηση της ακροδεξιάς στα μάτια του κόσμου και για τον ευτελισμό του πολιτικού βίου συνολικότερα. Είστε οι μοναδικοί υπεύθυνοι για αυτή τη φράση που ακούμε πολλές φορές από αγανακτισμένους πολίτες, δηλαδή ότι όλοι είναι ίδιοι.

Η κοινωνία, δυστυχώς, είδε στα μάτια σας, μα κυρίως στους φίλους σας, ανθρώπους που δεν νοιάζονται για την κοινωνική ευημερία παρά μόνο για το κέρδος με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε μέρα, σε κάθε διερεύνηση μιας νέας υπόθεσης κάποιος ή κάποιοι από εσάς που διαδραματίσατε πρωταγωνιστικό ρόλο στον πολιτικό βίο αυτού του τόπου, φαίνεται να είναι αναμεμιγμένος. Είτε με την υπόθεση των εξοπλιστικών που συζητάμε σήμερα, είτε με τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, είτε με την υπόθεση των θαλασσοδανείων φέρονται αναμεμιγμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Ποιος αλήθεια θα γνώριζε για το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ και τις χορηγίες του; Ποιος θα μάθαινε για το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, τις δωρεάν νοσηλείες του και το ξεπούλημά του στην Τράπεζα Πειραιώς; Ποιος θα διάβαζε ποτέ για το σκάνδαλο της NOVARTIS και το διαχρονικό πάρτι στις προμήθειες των αναλώσιμων και των υλικών των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας; Ποιος θα μάθαινε για τον ΚΗΡΥΚΑ ΧΑΝΙΩΝ και τις προκλητικές σας σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα που με τόσες θυσίες ανακεφαλαιοποίησε ο ελληνικός λαός; Για την προκλητική δανειοδότηση των κομμάτων σας με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, την ίδια ώρα που ένα νοικοκυριό δεν μπορούσε να πάρει ένα απλό καταναλωτικό δάνειο για να τα βγάλει πέρα;

Παρόλες αυτές τις υποθέσεις, εσείς αντί να μπείτε σε μια διαδικασία πολιτικής αυτοκριτικής σαν πολιτικός χώρος και να επιρρίψετε ευθύνες σε όλα αυτά τα πρόσωπα που χαλάνε το όνομα της παράταξής σας, έρχεστε και μας κουνάτε το δάχτυλο και γίνεστε τιμητές της αθλιότητας που μας έφερε εδώ σήμερα σαν οικονομία και σαν λαό.
Δεν μας χαρακτηρίζει κανένας πολιτικός ρεβανσισμός, καμιά διάθεση πολιτικής εκδικητικότητας. Έχουμε ισχυρή λαϊκή εντολή να τελειώσουμε με αυτές τις συμπεριφορές, να χτυπήσουμε τέτοια φαινόμενα διαπλοκής και πολιτικής διαφθοράς και να γυρίσουμε σελίδα στον τόπο, κλείνοντας αυτόν τον κύκλο της Μεταπολίτευσης με ό,τι καλό και κακό κουβάλησε σαράντα χρόνια τώρα. Αυτή την εντολή να είστε σίγουροι ότι θα την τηρήσουμε.
Αλήθεια, συνάδελφοι, έχω μια απορία -και απευθύνομαι κυρίως στα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Είναι αλήθεια, δεν αλλάξαμε ακόμα σημαντικά το θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο και τη θωράκιση του πολιτικού βίου. Είναι μια υποχρέωση που έχουμε όλοι μπροστά μας να την κάνουμε στην επερχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Κι όμως, με το ίδιο αυτό θεσμικό και νομικό πλαίσιο φέρνουμε στο φως μεγάλα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας και ό,τι αναδεικνύουν οι έλεγχοι από τις λίστες της φοροδιαφυγής.

Εδώ έχω αυτή την απορία: Εσείς γιατί δεν το κάνατε στα χρόνια των κυβερνητικών σας εναλλαγών; Πού ήταν τα πολιτικά αντανακλαστικά σας όταν Υπουργοί και υπηρεσίες προέβαιναν σε συμβάσεις δισεκατομμυρίων ευρώ για εξοπλισμούς και προμήθειες δημοσίου; Πού ήταν ο αναγκαίος πολιτικός μηχανισμός ελέγχου και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας περιουσίας; Γιατί να μιλάμε σήμερα και κάθε φορά μέχρι τώρα για παραγραφές και ξανά παραγραφές σε οικονομικά εγκλήματα εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες του ελληνικού λαού;
Ποιος θα πάρει σήμερα αυτή την πολιτική ευθύνη; Γιατί εσείς δεν τα βλέπατε, ενώ εμείς τα βρίσκουμε και τα φέρνουμε ενώπιον της Δικαιοσύνης; Τι κάνατε όταν από το 2006 υπήρχαν επώνυμες σοβαρές καταγγελίες από το εξωτερικό με το σύστημα C4I των Ολυμπιακών Αγώνων που ενέπλεκε Υπουργούς και Πρωθυπουργούς;
Απλά δεν κάνατε τίποτα, γιατί απλά όταν το οικονομικό έγκλημα οργίαζε, εσείς κοιτούσατε το φεγγάρι και μιλούσατε απλά για το λαϊκισμό της Αριστεράς. Έρχεστε να μιλάτε σήμερα για την εταιρεία συμμετοχών και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και να μας κουνάτε το δάχτυλο. Δυστυχώς, συνάδελφοι, έχετε πάρει διαζύγιο και από την ντροπή και από την πολιτική ευθύνη.

Και έρχομαι στο πόρισμα Παπαντωνίου. Μιλήσατε για κινήσεις εντυπωσιασμού και πολιτικής εκμετάλλευσης. Από πού προκύπτει αυτό; Οι έξι δικογραφίες κρίθηκε από τους Εισαγγελείς ότι έπρεπε να παραπεμφθούν στη Βουλή. Από όταν έγινε αυτό, τηρήσαμε με ευλάβεια την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν θα μπορούσε η Βουλή στην πρώτη της Ολομέλεια να κρίνει το θέμα της αρμοδιότητάς της με έναν αυτόματο και άμεσο τρόπο χωρίς να εξεταστούν οι δικογραφίες.
Συστήσαμε την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή κεκλεισμένων των θυρών και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ορισμένων απαραίτητων συνεδριάσεων, που συνολικά ο χρόνος τους –να το λέμε κι αυτό- δεν ξεπέρασε τις δώδεκα ώρες, διαμορφώσαμε αυτό το πόρισμα, που το μεταβιβάζουμε στην τακτική Δικαιοσύνη με πρόθεση τη γρήγορη και αποτελεσματική διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης.
Αν αυτό για εσάς λέγεται εντυπωσιασμός και πολιτική σκοπιμότητα, τότε έχετε πάρει διαζύγιο εκτός από την ντροπή, δυστυχώς και από τη λογική.

Και αν ποινικά έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο των πράξεων του κ. Παπαντωνίου για το αδίκημα της απιστίας λόγω παραγραφής, με ενδείξεις ζημιάς πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, οι προκύπτουσες ενδείξεις δεν είναι ανάξιες λόγου, συνάδελφοι. Στις δικογραφίες περιγράφονται πράξεις που θυμίζουν στερεότυπους τρόπους νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και όσοι κάνουν λόγο για πολιτικό φιάσκο και «άνθρακες ο θησαυρός», θα τους συμβούλευα να είναι απλά πιο προσεκτικοί.

Η απόκρυψη φορολογητέας ύλης 775 χιλιάδων ευρώ από έναν εν ενεργεία Υπουργό την περίοδο 2001-2004, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά του, η απόκρυψη εισοδημάτων και επενδυτικών λογαριασμών 1,5 εκατομμυρίου ευρώ της συζύγου του σε ελβετικές τράπεζες, η διασπορά καταθέσεων σε σαράντα οχτώ υποκαταστήματα πέντε διαφορετικών τραπεζών σε όλη την Ελλάδα -όπου υπήρχε τράπεζα σε χωριό ή πόλη, υπήρχε και κατάθεση του κ. Παπαντωνίου- η αγοραπωλησία ακινήτων σε υποπολλαπλάσια ποσά προκλητικά χαμηλότερα από την πραγματική εμπορική τους αξία, είναι κλασικοί τρόποι νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.
Κύριε Παπαθεοδώρου, αν για κάποιους εδώ μέσα αυτό είναι φιάσκο και ψιλά γράμματα, για τη Δικαιοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι και για τη δοκιμαζόμενη κοινωνία ευτυχώς δεν είναι.
Ευχαριστώ πολύ.

Top