Scroll To Top

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: +30 210 3242584

ΑΡΘΡΑ

Παυλίδης: «Πολιτική λάσπης και απόλυτης παραπληροφόρησης η κατηγορία της Ν.Δ. ότι χρεώσαμε με 86δισ νέο χρέος τη χώρα».

29/11/16

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του βουλευτή Κερκύρας και Ειδικού Εισηγητή για τον Προϋπολογισμό του 2017 Κώστα Παυλίδη στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Το επιχείρημα που επικαλέστηκαν εκ νέου οι εισηγητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με το υποτιθέμενο νέο χρέος των 86 δισ ευρώ που δήθεν συσσώρευσε η σημερινή κυβέρνηση, αποδόμησε ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης ως ειδικός εισηγητής για τον Προϋπολογισμό του 2017 στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Όπως τόνισε, αν πράγματι η σημερινή κυβέρνηση είχε αυξήσει το προηγούμενο χρέος κατά 86δισ άρα κατά 25%, αυτό θα φαινόταν στους δείκτες της οικονομίας και θα αναφερόταν στις εκθέσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού. Επιπλέον, σε αυτή την περίπτωση, το ονομαστικό χρέος της χώρας δε θα ήταν 320 δισ αλλά 406 δισ ευρώ, μέγεθος που δε φαίνεται σε κανένα οικονομικό στοιχείο, ενώ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ δε θα έπρεπε να είναι στο 180% αλλά στο 220%.

Στη συνέχεια, ο Κ. Παυλίδης εξήγησε ότι, παρόλο που ο Προϋπολογισμός του 2017 έχει συσταλτικά χαρακτηριστικά, όμως οι βραχυπρόθεσμες υφεσιακές τάσεις λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής και της αρχιτεκτονικής των Μνημονίων “υπάρχει δυνατότητα να εξουδετερωθούν με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω του κλεισίματος της αξιολόγησης”, όπως αναφέρει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους. Εξήγησε, μάλιστα, ότι στην πραγματικότητα το πρωτογενές πλεόνασμα που συμφώνησε η Κυβέρνηση για το 2017 (1,75%) είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το 4,5% που προέβλεπε το 2ο Μνημόνιο, εξοικονομώντας πόρους σχεδόν 5 δισ. Επιπλέον, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για πλεονάσματα στην 3ετία είναι μειωμένες κατά 11% του ΑΕΠ, δηλαδή αποφεύγονται μέτρα ύψους περίπου 20 δισ., που σημαίνει ότι δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος 20 δισ για κοινωνικές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Ο Κ. Παυλίδης ανέφερε ότι προβλέπονται ρυθμοί μεγέθυνσης της Ελληνικής Οικονομίας κατά 2,7%, στόχος ναι μεν αισιόδοξος, αλλά ρεαλιστικός, αρκεί η οικονομία να αιμοδοτηθεί με ρευστότητα που θα αντισταθμίσει τα υφεσιακά μέτρα της φορολογίας. Μάλιστα, παρατήρησε ότι η κυβέρνηση έχει σαφείς λόγους για να είναι αισιόδοξη, με την ελληνική οικονομία να σημειώνει θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Η αναθεώρηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το γ’ τρίμηνο όπου σημειώνει πως η ελληνική οικονομία δεν θα καταγράψει οριακή ύφεση -0,3%, αλλά ανάπτυξη +0,1%, έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω. Τα θετικά αυτά γεγονότα οφείλονται: i) Στο κλείσιμο της 1ης αξιολόγησης με θετικά στοιχεία την αναγνώριση της μη βιωσιμότητας του χρέους, τη χάραξη του οδικού χάρτη για την αναδιάρθρωσή του σε τρία στάδια και την ύπαρξη της ποσόστωσης των δανειακών υποχρεώσεων προς το ΑΕΠ. ii) Στη σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. iii) Στη σταδιακή άρση των capital controls. iv) Στο γεγονός ότι για πρώτη φορά την τελευταία εξαετία παρατηρήθηκε εκπλήρωση και υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων. Και όλ’ αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης, που αποτελούν σοβαρό παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Σε σχέση με τα έσοδα, ο βουλευτής Κερκύρας ανέφερε στην εισήγησή του ότι η Ελλάδα πέτυχε σημαντική υπερεκτέλεση, τόσο πέρυσι όσο και φέτος, που πέραν των έκτακτων εσόδων, πάνω από 1 δισ ευρώ προέρχονται από τα κανονικά φορολογικά έσοδα από τις εισπράξεις έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών αυξημένα κατά 37,6%, αυξημένα έσοδα από την απόδοση του ΦΠΑ 19% και συνολικά καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού του 2016 αυξημένα κατά 6,3% σε σχέση με τον αρχικό στόχο). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προσανατολισμός της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης ως αναδιανεμητικής και προοδευτικής επιβεβαιώνεται και από τη πρόσφατη έκθεση του ΣΕΒ, που μιλά για μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι, σε συνάρτηση με την ανάπτυξη της οικονομίας, το επόμενο διάστημα -και στο πλαίσιο μιας αναδιανεμητικής φορολογικής πολιτικής- θα πρέπει να εξεταστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών «ιδιαίτερα στα μεσαία εισοδήματα που σήκωσαν και το μεγάλο βάρος αυτής της φορολογικής μεταρρύθμισης».

Ο Κώστας Παυλίδης έκλεισε την εισήγησή του, σημειώνοντας: «Δε ζητωκραυγάζουμε και δε χειροκροτούμε. Δουλεύουμε μεθοδικά και σχεδιασμένα πάνω σε ένα συγκεκριμένο άξονα πολιτικής: Υλοποίηση δεσμεύσεων – Ισχυρή Κοινωνική προστασία – Αναδιανεμητικός και προοδευτικός χαρακτήρας στα φορολογικά βάρη – Υλοποίηση δημοσιονομικών στόχων – Κλείσιμο Αξιολόγησης – Ποσοτική χαλάρωση μέσα στο ’17. Είναι ο μόνος οδικός άξονας σε αυτές τις συνθήκες που θα οδηγήσει σε νέες επενδύσεις και στην πολυπόθητη ανάπτυξη ως προϋπόθεση για να μειωθούν οι δείκτες ανεργίας, να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να ενισχυθούν οι δαπάνες ενός κοινωνικού κράτους. Το τέλος αυτής της πολιτικής είναι η έξοδος από τη σκληρή Μνημονιακή πολιτική και τη γραμμή της ευρωπαϊκής λιτότητας».

Το Γραφείο Τύπου

Top